Artikelbeheer

Op de klassieke toer

Per_Gabriel_Wickenberg_-_Oedipus_en_Antigone

Begin december belandde de tweede klas van het Ignatius middenin een aantal Griekse tragedies. 


De Classic Tour
Tijdens de Classic Tour leren Ignatius-leerlingen meer over de klassieke Griekse tragedies. Het jaarlijkse evenement wordt georganiseerd door de sectie Klassieke talen, in samenwerking met de Stadsschouwburg Amsterdam (sinds kort: ITA). Dit schooljaar vond het plaats op 6 en 7 december 2018.

Drie grote schrijvers
In de Stadsschouwburg kwamen de leerlingen de drie grote Griekse tragedieschrijvers tegen. Aeschylus, Sophocles en Euripides vertelden elk over hun beroemdste toneelstuk: Aeschylus over zijn Oresteia; Sophocles over zijn Antigone; en Euripides over zijn Medea

Personages
De drie toneelspelers die in de huid van de tragediedichters kropen, veranderden plotseling ook in een van hun personages. Iedere acteur had dus twee rollen. Hierdoor werden de tragedies zowel van buitenaf, door de dichter zelf, als van binnenuit, door de personages, toegelicht. 

Logos en pathos
In de rol van de tragediedichter zorgden de acteurs voor de nodige feiten ofwel logos. Als personages uit het stuk zorgden ze juist voor pathos. Omdat ze deze balans zeer knap in stand wisten te houden, wisten ze daarmee ook de belangstelling van de leerlingen goed vast te houden. 

Backstage
Na afloop kregen de leerlingen een backstage rondleiding door de acteurs. Zo kwamen ze die dag niet alleen in aanraking met de klassieke tragedies, maar ontdekten ze ook hoe een schouwburg werkt. 

Terug
Media
  • Per_Gabriel_Wickenberg_-_Oedipus_en_Antigone